Třetí nejoblíbenější destinace pro studium je Austrálie. Jak se tam dostat?

Třetí nejoblíbenější destinace pro studium je Austrálie. Jak se tam dostat?

Život a studium - přesně v této kombinaci je třeba Austrálii chápat: pokud se někdo bude soustředit pouze na studium, přijde o naprosto jedinečný a neopakovatelný zážitek poznání rozmanité australské přírody (a to doslova od tropických pralesů po zasněžené hory), pulzujících moderních měst, a hlavně neuvěřitelně přátelské a pragmatické komunity. 

Austrálie je 4. nejoblíbenější destinací pro zahraniční studenty. Celkem 5 australských univerzit je zařazeno ve světovém žebříčku 100 nejlepších univerzit (Top 100 International Universities). V současné době studuje v Austrálii cca 700 000 zahraničních studentů a celkový počet absolventů australských vzdělávacích institucí do konce roku 2014 je více než 2 500 000.

Také pro české studenty je Austrálie významnou studijní destinací. Po Velké Británii a USA je na 3. místě v pořadí oblíbenosti. Studium v Austrálii mladým lidem neumožňuje pouze vysokou úroveň vzdělání a získání certifikátu nebo diplomu, jenž lze využít při budování profesní kariéry, ale pobyt v Austrálii nabízí nezapomenutelnou životní zkušenost.

Aboriginský hráč v Brisbane
Aboriginský hráč v Brisbane Foto: Studenta

V současné době se většina z 2 500 českých studentů, kteří v Austrálii momentálně studují, zaměřuje na kurzy angličtiny ELICOS (English Language Intensive Courses for International Students). V portfoliu kurzů jsou např. angličtina pro právníky, obchodní angličtina, konverzační angličtina apod. V oblibě jsou rovněž kurzy vyššího odborného vzdělání (tzv. VET courses /Vocational Education and Training/), zahrnující teoretickou část a praktické osvojení nabytých vědomostí. Oba typy uvedeného vzdělávání poskytují flexibilitu v nástupu do kurzu, určení délky studia a ve výběru kurzu.

Monorail přes Pyrmont Bridge v Darling Harbour, Sydney
Monorail přes Pyrmont Bridge v Darling Harbour, Sydney Foto: Studenta

Poměrně novým trendem je zájem českých studentů o univerzitní, tedy bakalářské, magisterské i postgraduální studium v Austrálii, a počet zájemců se rok od roku zvyšuje. Zajímají je především obory z oblasti ekonomie, životního prostředí, práva a asijské kultury. Kromě toho australské univerzity poskytují skvělé příležitosti pro mladé vědce a výzkumníky pro jejich vědeckou práci a výzkumné projekty.

Pro studium v australských institucích nejsou zavedeny žádné znalostní přijímací zkoušky, je ale zapotřebí splnit několik podmínek:

  • platné vízum (relevantní „subclass visa“ podle typu studia). Informace o vízech lze najít zde. Některé typy studentských víz lze získat elektronicky;
  • zaplacené školné;
  • uzavřené komplexní zdravotní pojištění (Overseas Student Health Cover - OSHC). Se sjednáním obvykle vypomáhá hostitelská instituce;
Opera v obležení turistů, Sydney
Opera v obležení turistů, Sydney Foto: Studenta

Australské univerzity kromě toho vyžadují dobrou znalost angličtiny jako podmínku ke studiu, a to podle měřítek IELTS nebo TOEFL.

Při studiu lze v Austrálii legálně pracovat, a to úhrnem 20 hodin týdně. Vydělané peníze pomáhají studentům pokrýt životní náklady, dokonce i prodloužit si studium.

Univerzity rovněž vypisují stipendia, která jsou směrována spíše do sektoru magisterského a postgraduálního studia. Je výhodné sledovat webové stránky jednotlivých univerzit, protože ve vypisování stipendií postupují univerzity individuálně.

Zahrady v Darling Harbour, Sydney
Zahrady v Darling Harbour, Sydney Foto: Studenta

Australská vláda poskytuje důležité informace o studiu a životě v Austrálii na webové stránce Study in Australia.

V recepci pražské kanceláře Australian Trade Commission (Austrade) a Australského konzulátu na adrese Klimentská 10, Praha 1 je návštěvníkům k dispozici stánek, který v rámci celosvětové kampaně „Australia Future Unlimited“ vystavuje propagační materiály vybraných australských vzdělávacích institucí, které kromě nabízených kurzů uvádějí i cenové relace. Brožury jsou zájemcům o stadium poskytovány k volnému odebrání.

Australská vládní agentura Australian Trade Commission (Austrade)

Hlavní role australské vládní agentury Australian Trade Commission (Austrade) spočívá v podpoře dovozu zboží a služeb z Austrálie, v obousměrné podpoře investic a v propagaci australského školství jako zdroje kvalitního vzdělávání a partnera pro vzájemnou spolupráci ve školství, vědě a výzkumu. Austrade má ve Střední Evropě dvě kanceláře, a to ve Varšavě a v Praze.

Více informací o Austrade lze nalézt zde.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější