Nora Fridrichová: moje škola života

Nora Fridrichová: moje škola života

Milá Noro, už dvakrát jsi přišla pozdě na moji přednášku. Nemáš nějaký problém a nechceš si o něm promluvit? E-mail zněl jednoznačně.

Školné vyšlo na půl milionu, takže si moje profesorka hlídala, aby mě něco naučila. Bylo mi trapné jí přiznat, že se nám jen na koleji protáhl večírek a že doma mi to vždycky prošlo. Na její přednášku o historii lidských práv jsem pak už nikdy pozdě nepřišla.

Jako stipendistka britské vlády jsem se do Londýna přistěhovala ve svých pětadvaceti a příštích 12 měsíců pro mě bylo „školou života“. Nikdy vám nebudeme tvrdit, že máte hloupý názor, když si ho budete umět obhájit, říkali nám. Věty, které zní jednoduše a logicky, mi utkvěly v paměti proto, že mé zkušenosti s českým školstvím byly jiné.

Je to už deset let, co jsem na University of London studovala. Hodně jsem toho zapomněla, ale vím, že to nevadí. Další rada, kterou jsem v britské škole dostala, totiž byla, že není potřeba se věci biflovat zpaměti. Je nutné je pochopit jako princip a umět ho využít v praxi. Zbytek si najdu na internetu.

Nora Fridrichová

Nora Fridrichová, moderátorka pořadu 168 hodin na ČT, získala magisterský titul v oboru lidských práv na London University v Anglii.

V každé Studentě vám nově přineseme sloupek slavné osobnosti k tématům, která vás zajímají!

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější