Češi z britských univerzit míří domů. Firmy je loví přímo na školách
poweredbyexperts

Češi z britských univerzit míří domů. Firmy je loví přímo na školách

Na britských univerzitách Oxford a Cambridge studuje již řada mladých Čechů. Díky svému talentu a zahraničním zkušenostem zajímají i české firmy, které usilují, aby se po skončení školy vrátili domů. Pokud ale chtějí zaměstnavatelé takové studenty zaujmout, musí o ně na trhu práce bojovat s velmi silnou mezinárodní konkurencí. Některé firmy proto vyráží lovit špičkové talenty přímo do Británie.

Podle Jana Baláče, prezidenta sdružení OCAS, jehož členy jsou čeští studenti a absolventi univerzit Oxford a Cambridge, je to zatím jev vzácný, ale je na vzestupu. „Dle mých informací jezdí přímo za českými studenty do Anglie lidé například z McKinsey a Boston Consulting Group. Letos jsme pak s klubem pomáhali uskutečnit podobnou akci pro společnost Škoda Transportation,“ okomentoval situaci na nejváženějších britských univerzitách. Škoda Transportation je tak první ryze českou firmou, která se za studenty vydala. Podle Baláče se studenti na těchto školách nijak zásadně v hledání práce neliší od svých spoulžáků. „Většina si aktivně hledá práci sama, využívá k tomu veletrhů pracovních příležitostí a dalších podobných akcí,“ vysvětluje Baláč.

Foto: Studenta

Že je i pro studenta špičkové univerzity patřící do světové extratřídy důležité mít informace o možnostech uplatnění, ukázala právě samotná návštěva představitelů plzeňské Škodovky v Anglii. „Přemýšlet o kariéře ve strojírenské firmě mě nikdy dříve nenapadlo. Prezentace lidí ze Škodovky mne však zaujala, přistihl jsem se, že jim jejich práci tak trochu závidím. Především kvůli její pestrosti a zodpovědnosti, kvůli tomu, že mohou sledovat skutečné výsledky rozhodnutí, která činí,“ okomentoval setkání Matěj Bajgar, student doktorského programu ekonomie na Oxfordu.

Když se firma přizpůsobí studentům

Právě vysoká míra zodpovědnosti je jedním z lákadel, na které se snaží česká strojírenská firma absolventy lákat. Škoda přizpůsobuje své programy na míru studentům v případě, že v nich rozpozná talent, iniciativu a „tah na branku“. Taková míra flexibility není ve velkých společnostech příliš obvyklá.

Foto: Studenta

Tým ze Škoda Transportation se snažil na Oxfordu a Cambridgi zaujmout jak studenty technických, tak i netechnických oborů. „Cílem naší prezentace bylo představit naši společnost a ukázat českým studentům v zahraničí, že i tradiční česká firma dokáže špičkovým studentům nabídnout skvělé uplatnění a programy které bez problémů obstojí v celosvětové konkurenci,“ prozradil nám Jan Černý, který se za českou strojírenskou skupinu výpravy účastnil. (Rozhovor s ním si můžete přečíst zde)

Foto: Studenta

Černý, který sám na Oxfodu studoval a následně nastoupil právě do Škodovky, moc dobře ví, co studium na takové univerzitě absolventům přináší. „Oxford a Cambridge jsou bezesporu jedním z nejlepších míst na světě, kde člověk může rozvinout svůj talent a pracovat s vynikajícími studenty, kteří mají obrovské nasazení a schopnosti,“ hodnotí studium v Británii. I proto jej potěšilo, že si během náborové návštěvy ověřil, že množství studentů, kteří se dostali do takto konkurenčního prostředí, uvažuje aktivně o návratu do České republiky.

Foto: Studenta

„Věřím, že takto kvalifikovaní lidé s globálním smýšlením, jsou obrovským přínosem české společnosti a každá zodpovědná firma by měla udělat maximum proto, aby tyto odborníky v ČR udržela,“ uzavírá Černý téma.

Text: Luděk Vokáč

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější